Herkenning van illusie is voldoende

De maan op eerste Kerstdag

De matrix is niks als je er niet op in plugt, dan kun je je er ook niet in verliezen. De matrix mag zeer geavanceerd in elkaar steken, toch hoef ik daar niet alles van te weten om vrij te blijven van diens implicaties. Het is voldoende in te zien waar ik mee ga met de illusies door de matrix verzorgd.

De matrix werkt op het niveau van de lichaam-geest, betovert de zintuigen, speelt met breinen. Maar wij zijn lichaam noch brein. Zodra je als mens frustratie ervaart, lopen er geconditioneerde programmaΒ΄s van begeerte spaak, is het zaak halt te houden en louter getuige te zijn van de psychische elementen die de onlust construeren. Er wordt wel gezegd dat je dan even een stapje achteruit moet doen, maar dit is mij al teveel, reeds een reactie die doet alsof de matrix geen illusie is, maar echt. Liever eenvoudig halt houden, en de illusie zal ontmanteld worden.

De mens is nooit geheel in de matrix gevangen; de uitgang is ieder moment begaanbaar. Wel is het zo dat gewoontepatronen mensen aan de matrix hebben doen wennen; hieraan ontwennen vraagt tijd. Maar de opdracht is simpel, onmiddellijk en radicaal: bij frustratie is gewaarzijn reeds gewekt, louter waarnemen beseft zich al buiten de matrix. Deze eenvoudige herkenning en toewijding hieraan is alles dat de mens wordt gevraagd om zijn originele vrijheid voorgoed in te nemen. Het opruimen van nog lopende programmaΒ΄s is een natuurlijk gevolg van de toewijding en vraagt verder geen kopzorgen meer. Dit impliceert een enorme opluchting die de gang verder, die zeker niet altijd comfortabel zal zijn, toch draaglijk en toenemend vreugdevol maakt.

Waarneming is gemaakt van wat ons is aangeleerd; dit vervolgens realiteit noemen is een vergissing. Byron Katie bracht eens het boekje Loosing the Moon uit, maar dat verdween niet veel later uit de handel omdat het te radicaal was, mensen het niet begrepen.

UG Krishnamurti had geen boodschap aan wat mensen wel of niet begrepen en sprak ronduit, zonder compromis, wat hij te zeggen had. Ik ben kort van stof vandaag; ik nodig de lezer uit de tijd die zo is bespaard geheel te geven om volgende opname van deze bijzondere man tot zich te nemen.

Plaats een reactie